De kosten van een hr-ketel op een rijtje

Een nieuwe hr-ketel kopen is niet zo eenvoudig. Er bestaan verschillende soorten hr-ketels in diverse prijsklassen. De kosten van een hr-ketel verschillen per merk. Ook moet u rekening houden met bijkomende kosten voor de hr-ketel voor het installeren en het eventueel verwijderen van uw oude cv-ketel. Wat de gemiddelde kosten voor een hr-ketel zijn, vertellen wij u graag.

Wat is een hr-ketel

Een hr-ketel is een centrale verwarmingsketel die op aardgas werkt. Hr- is een afkorting van hoog rendement. Dit type verwarmingsketel levert namelijk een hoger rendement op dan een reguliere cv-ketel. Waar een conventionele cv-ketel zo’n 80 a 90 procent rendement geeft, geeft een hr-ketel meer dan 100 procent. Dat komt omdat de restwarmte, die normaal verloren gaat, ook kan worden gebruikt. Alles wordt omgezet in nuttige warmte waarmee u uw huis van centrale verwarming en warm water kunt voorzien.
De eerste hr-ketels werden in 1981 in Nederland geïnstalleerd. Tegenwoordig geven de meeste Nederlandse huishoudens de voorkeur aan een hoog rendementsketel. De kosten van een hr-ketel liggen iets hoger dan een gewone cv-ketel, maar u kunt er ook meer geld mee besparen. Omdat er geen warmte verloren gaat, bespaart u op de stookkosten. Uw energierekening zal hiermee een stuk lager zijn dan met een vr-ketel.

Verschillende soorten hr-ketels

Een hr-ketel moet u zien als een investering in de toekomst. U draagt niet alleen bij aan een  beter milieu, maar op de lange termijn kunt u de kosten van de hr-ketel terugverdienen, door de besparing op uw stookkosten. Een kwalitatieve hr-ketel gaat ongeveer 15 jaar mee. Na deze looptijd is de kans groot dat de ketel dusdanig verouderd is dat deze teveel energie verbruikt. Ook al heeft u geen storing aan uw apparaat is het toch verstandig om de oude hr-ketel te vervangen.
Als u een hr-ketel gaat vervangen, bedenk dan van te voren goed aan welke eisen deze moet voldoen. Welke hr-ketel het beste bij u past hangt onder andere af van de oppervlakte van uw woning, hoe de woning geïsoleerd is en wat voor type woning u heeft. Daarnaast kunt u zelf beslissen welk rendement u wilt behalen met uw nieuwe hr-ketel. U kunt kiezen uit een hr-ketel met 100, 104 of 107 procent rendement.

Kosten hr-ketel leasen, huren of kopen

De kosten van een nieuwe hr-ketel kunnen voor veel mensen te hoog zijn om in één keer op tafel te leggen. De kosten van een hr-ketel liggen al gauw tussen de 800 en 2000 euro. Daarom kunt u bij veel energieleveranciers tegenwoordig ook een hr-ketel huren of een hr-ketel leasen. Het voordeel van een leasecontract of een huurcontract voor een hr-ketel is dat de installatiekosten en de onderhoudskosten in de leaseprijs of huurprijs zijn inbegrepen. U betaalt maandelijks een vast bedrag voor het gebruiken van de hr-ketel. Ook kunt u een contract afsluiten waarmee de eerste jaren de kosten voor de hr-ketel reparaties ook gedekt zijn.
Bovendien geven veel installatiebedrijven u ook de optie om een nieuwe hr-ketel in termijnen af te betalen. U heeft al een nieuwe hr-ketel voor 50 euro per maand. Bent u daarin geïnteresseerd? Laat dan een hr-ketel offerte opstellen bij uw installateur en vraag naar de mogelijkheden.