Wat is een HR-ketel?

De naam HR-ketel staat voor Hoog Rendement ketel. Het is dan ook een CV-ketel met een veel hoger rendement dan de modellen van vroeger. Zijn voorganger was de VR-ketel (verbeterd rendement). Met rendement wordt bedoeld het aantal energie dat wordt omgezet in nuttige warmte. Hoe hoger het rendement, des te minder gas is er nodig om dezelfde hoeveelheid te verwarmen. Dit snijdt dan aan twee kanten, het is namelijk beter voor het milieu en ook nog eens beter voor uw portemonnee.

Hoe hoog is het rendement van een HR-ketel

Bij een oude VR-ketel lag dit op de 90%. Terwijl dit bij een HR-ketel van tegenwoordig boven de 100% ligt. Hoe kan het boven de 100% liggen? Dat komt doordat de HR-ketel de warmte van verbrandingsgassen hergebruikt! Hierdoor komen ze tot een rendement van gemiddeld 107%.
Deze feitelijke besparing is dus duidelijk merkbaar op de energie rekening. Dit maakt een HR-ketel ook populair en de modellen die niet het hoge rendement hebben worden dan vaak alleen nog maar ingezet wanneer niet alle aansluitingen aanwezig zijn. Bij de aanschaf van een nieuwe CV-ketel zal u waarschijnlijk uitkomen bij een HR-ketel.

Een HR combiketel is erg populair

Het nemen van een HR combiketel is op dit moment het populairst. Dit is een CV-ketel met een hoog rendement die zowel zorgt voor de verwarming als voor warm water. Deze combinatie van functies in 1 apparaat is wel zo gemakkelijk, zeker wanneer het rendement nog zo hoog ligt ook.

De prijzen van een HR-ketel

De kosten van aanschaf bij een HR combiketel liggen gemiddeld tussen de 1.500 en 2.000 euro. Tegenover de 1.000 euro voor een VR combiketel lijkt het prijzig, maar dit verschil wordt makkelijk terug verdiend met de besparingen op de energierekening. Bovenop de aanschafprijs komen nog de installateurs kosten, deze zullen rond de 600 euro liggen.
De prijzen zijn natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie en de keuzes die gemaakt worden. Het is daarom puur ter indicatie. Wilt u specifieke prijzen ontvangen over uw situatie en wensen? Vraag dan geheel gratis een vergelijking aan van CV-ketel installateurs bij u uit de regio. Hierdoor krijgt u verder inzicht in de kosten van een combiketel en kunt u direct besparen!

Nieuwste soort: HRe-ketel

Het allernieuwst is een HRe-ketel. Dit is naast een standaard HR-ketel die zorgt voor de verwarming en warm water ook nog een mini elektriciteit centrale. Hij wekt namelijk ook zijn eigen elektriciteit op. Deze ketel is nog wel zeer prijzig om aan te schaffen. Echt interessant is het daarom ook alleen voor de grootverbruikers onder ons. Voor een normale huishouding is het veel lucratiever om een HR-ketel te nemen.

Lees ook: kozijnen kunststof voor betere isolatie