Cv-ketel onderhoud voor een betere ketel

Regelmatig cv-ketel onderhoud zorgt ervoor dat uw ketel veel langer meegaat. Uiteindelijk kunt u dus geld besparen als u periodiek uw cv-ketel laat controleren door een erkende installateur. Bovendien bent u na een grondige onderhoudsbeurt ervan verzekerd dat uw cv-ketel weer veilig en naar behoren werkt.

Voordelen Cv-ketel onderhoud

Cv-ketel onderhoud heeft een aantal belangrijke voordelen. Het grootse voordeel is dat u het risico op storingen vermindert. Niets is zo vervelend als zonder warm water of zonder verwarming te zitten. Als uw cv-ketel regelmatig wordt gecontroleerd en gereinigd is de kans op storingen minimaal. Bovendien worden alle onderdelen tijdens een controle nagelopen, zodat ze minder snel stuk gaan. Gebreken worden hierdoor sneller onderschept.
Wie zoveel mogelijk profijt wil hebben van zijn cv-ketel doet er goed aan een installateur in te huren voor regelmatig cv-ketel onderhoud. Het hoogst mogelijke rendement behaald u met een ketel die in goede staat is. Wanneer de branders weer zijn schoongemaakt is het apparaat direct een stuk zuiniger. Daarnaast kan de installateur de instelling van de thermostaat controleren en indien nodig aanpassen.  Hiermee kunt u weer meer besparen op uw energierekening.
Misschien wel het allerbelangrijkste aan regelmatig cv-ketel onderhoud is het feit dat uw ketel veiliger is in gebruik. De installateur zal namelijk de watertemperatuur controleren. Indien deze lager is dan 60 graden Celsius kunnen legionellabacteriën zich vermenigvuldigen en verspreiden. Deze ziekteverwekkers krijgen geen kans als het aan de installateur ligt.  Daarnaast controleert de installateur of er geen koolmonoxide lekt.

Verschillende onderhoudswerkzaamheden

Installateurs adviseren regelmatig cv-ketel onderhoud. Hiervoor kunt u een installateur inschakelen. Een installateur kan namelijk niet alleen een cv-ketel installeren, maar is ook deskundige op het gebied van cv-ketel onderhoud. Afhankelijk van welk type ketel u heeft en hoe oud het apparaat is, komt de installateur zo’n 1 a 2 keer per jaar bij u langs voor cv-ketel onderhoud. Bij andere apparaten is één keer in de 2 a 3 jaar al voldoende.
De verschillende onderhoudswerkzaamheden zijn onder andere:

  • Opsporen en verhelpen van lekkages.
  • Reparatiewerkzaamheden.
  • Ketel bijvullen, afstellen en ontluchten.
  • Eventuele verstoppingen verhelpen.
  • Afvoer controleren.
  • Ontkalken van de leidingen.

Kosten Cv-ketel onderhoud

De kosten voor uw cv-ketel onderhoud kunnen per installatiebedrijf verschillen. Gemiddeld rekenen de meeste bedrijven ongeveer 60 euro voor een grondige onderhoudsbeurt. Bij de meeste installatiebedrijven is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit onderhoudscontract, ook wel onderhoudsabonnement genoemd, geeft u recht op een periodieke keuring en controle en geeft u voorrang indien er zich onverhoopt toch een storing voordoet. Ook bij de aanschaf van een gloednieuwe cv-ketel is het direct afsluiten van een onderhoudscontract aan te raden.
Bent u benieuwd wat cv-ketel onderhoud voor u kost? Vraag aan uw installatiebedrijf of ze deze kosten ook willen opnemen in de cv-ketel offerte. Dan weet u direct wat uw nieuwe cv-ketel, de installatie ervan en het periodieke onderhoud u in totaal gaat kosten. Bij de meeste installatiebedrijven liggen de prijzen van een onderhoudsabonnement rond de 5 euro per maand. Als u direct meerdere prijsopgaven aanvraagt  kunt u deze vergelijken en meteen zien bij welk bedrijf u het goedkoopst uit bent.