Wanneer een nieuwe Cv-ketel kopen?
De gemiddelde levensduur van een Cv-ketel is gemiddeld 15 jaar. Een verouderde Cv-ketel kan namelijk onnodig veel energie slurpen, wat uw stookkosten niet ten goede komt. Bovendien staat de techniek ook niet stil en zijn de nieuwste Cv-ketels voorzien van allerlei handige technische snufjes die het gebruiksgemak verhogen. Wilt u een nieuwe Cv-ketel kopen? Lees dan eerst onderstaande tips.
Verschillende soorten Cv-ketels
Cv-ketel is een afkorting voor centrale verwarmingsketel. Het is een belangrijk onderdeel van de verwarmingsinstallatie in uw woning. Een Cv-ketel kopen is niet eenvoudig. Er zijn tegenwoordig veel verschillende Cv-ketels op de markt, wat de keuze niet gemakkelijk maakt.
Over het algemeen maken we onderscheid tussen de volgende soorten Cv-ketels:
- Vr-ketel.
- Hr-ketel.
- HRe-ketel.
De meeste basismodellen zijn Vr-ketels. VR staat voor Verbeterd Rendement. Ongeveer 80 procent van de energie die de Vr-ketel gebruikt wordt omgezet in warmte. De overige 20% gaat verloren bij het aanmaken van de warmte. Bij een Vr-ketel is een aansluiting op het riool niet nodig.
Een Cv-ketel kopen waarmee u energie bespaard? Dan is een Hr-ketel kopen een verstandige keuze. De Hr-ketel is een energiebesparende variant van de ouderwetse Vr-ketel. HR is een afkorting voor Hoog Rendement. Dit is een passende naam voor dit type ketel, omdat er geen warmte verloren gaat. Alle warmte die door de ketel wordt aangemaakt wordt ook daadwerkelijk gebruikt voor het verwarmen van uw huis. Omdat er bij dit proces condenswater vrijkomt is er een speciale afvoer hiervoor noodzakelijk.
De HRe-ketel wekt niet alleen warmte op, maar produceert tegelijkertijd elektriciteit. Alle elektriciteit die niet gebruikt wordt, gaat terug naar de energieleverancier. Omdat een HRe-ketel veel efficiƫnter stroom aanmaakt dan een elektriciteitscentrale is de HRe-ketel ook nog eens een zeer milieubewuste optie.
Naast bovengenoemde modellen zijn er ook nog verschillende types verkrijgbaar. U kunt een solo Cv-ketel kopen of juist een combiketel. U kunt kiezen voor een gesloten ketel of een open ketel en uiteindelijk hebben de ketels ook nog allen een eigen Comfort Waarde toebedeeld gekregen, genaamd het CW-label.
Kosten Cv-ketel
Er zijn verschillende soorten Cv-ketels van verschillende merken. Gaat u een Cv-ketel kopen? Laat u dan eerst goed adviseren over de mogelijkheden. Een ervaren installateur kan u voorzien van deskundig advies. Welk aspect vindt u belangrijk bij een Cv-ketel kopen? Dat de ketel energiezuinig is, dat er een combinatie mogelijk is met zonnepanelen of wilt u graag een goedkope Cv-ketel? De kosten van een Cv-ketel kunnen behoorlijk verschillen. Een Vr-ketel heeft u al voor 900 euro, een hr-ketel is vaak 100 euro of een paar honderd euro duurder en een HRe-ketel schaft u aan voor ongeveer 11000 euro.