CV-ketel toe aan vervanging of onderhoud?

Een CV-ketel is een essentieel onderdeel in ieder huis. Vroeger werden huizen verward door gaskachels. In sommige oudere woningen worden deze nog steeds gebruikt. Enkel is het een stuk veiliger en zuiniger om de verwarming centraal te laten regelen. CV staat dan ook voor Centrale Verwarming. Uit de basis was een CV-ketel er dan ook puur om de verwarming te regelen. Nu zijn er in de loop der jaren steeds meer modellen ontwikkeld die steeds zuiniger en uitgebreider zijn.
Dan kan het overzicht nog wel eens verloren zijn. Het is gelukkig niet zo ingewikkeld als dat het lijkt. Er zullen een aantal keuzes gemaakt worden, alleen deze kunnen makkelijk gemaakt worden door logisch na te denken wat het best bij de woonsituatie past.

3 type CV-ketels, gesorteerd op rendement

Er zijn op de huidige markt grofweg 3 soorten CV-ketels. Deze hebbenhr-ketel installeren allemaal eigen kenmerken en hebben wij voor het gemak gesorteerd op het rendement dat ze opleveren. Gevolgd door een korte samenvatting van het type.
Een VR-ketel: Is een ouder model wat staat voor Verhoogd Rendement. Zo een 89% van het energieverbruik wordt omgezet in warmte. Was een populaire ketel, maar is ingehaald.
De HR-ketel: Op dit moment is deze de populairste van de 3. Namelijk een rendement van 107% door het hergebruiken van de warmte die de verbrandingsgassen leveren. In combinatie met een scherpe aanschafprijs levert deze zich vrij snel terug. Een HR-ketel zal daarom in vele huizen hangen.
Een HRe-ketel: Weer een stapje verder en naast het hergebruiken van warmte maakt deze ook zijn eigen elektriciteit aan. Qua rendement de beste prestaties, enkel de aanschafprijs ligt nog rond de 10.000 euro. Daarom valt deze vaak af bij normale huishoudens.

Kiezen voor solo of combi?

Vroeger was een CV-ketel puur bedoeld voor het verwarmen van de woning. Wanneer enkel de verwarming geregeld wordt door de CV-ketel word er gesproken van een soloketel. Het warme water zal door een boiler verwarmd moeten worden, hiervoor is een aparte installatie nodig.
Dit is anders bijĀ de combiketel die we steeds vaker terug zien in de woningen. Een combiketel verzorgt naast de centrale verwarming ook het warm water voor de rest van het huis. Hiervoor is geen aparte boiler meer nodig en alles zit in 1 installatie, namelijk in de combiketel.

CV-ketel huren of kopen

Bent u toe aan een nieuwe CV en bent u benieuwd naar de prijzen? Hierbij kan een belangrijke overweging zijn om een CV te huren danwel te kopen. Huren is een keuze wanneer de ketel aan vervanging toe is maar hier niet direct het gehele bedrag op tafel kan worden gelegd. De huur komt dan vaak rond de 30 euro per maand uit, natuurlijk afhankelijk van de keuze die gemaakt wordt, gedurende de levensjaar van een CV komen de kosten ergens uit rond de 5.000 euro. Bij het kopen van een CV-ketel komen de kosten gemiddeld uit op 2.500.
Een voordeel bij het huren is dat dit inclusief het onderhoud is. Natuurlijk bent u op lange termijn bij het huren wel meer kwijt qua kosten. Dus huren heeft niet onze voorkeur, maar het is wel een oplossing wanneer het even niet anders uitkomt.