Met een combiketel heeft u in één klap centrale verwarming en warm water. Een combiketel is voordelig in onderhoud en u hoeft slechts één apparaat te laten installeren. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten combiketels verkrijgbaar. Wat de kosten zijn van een combiketel, leggen we graag aan u uit.

Wat is een combiketel?

Een combiketel is een apparaat die de centrale verwarming in uw huis verzorgd en tegelijkertijd functioneert als boiler. Het woord zegt het eigenlijk al; het is een combinatie van cv-ketel en warmwatervoorziening in één. Een combiketel maakt het dus mogelijk om de verwarming aan te hebben terwijl u onder de douche staat en iemand beneden de warme kraan gebruikt om zijn handen te wassen.
Er bestaan tweesoorten combiketels, namelijk de cv-combiketel en de hr-combiketel. Een hr-combiketel is een zuinigere variant van de gewone cv-ketel. Het is een centrale verwarmingsketel met een hoog rendement. Bij een hr-ketel is het rendement 100 procent of hoger. Dat komt omdat een hr-ketel niet alleen gas gebruikt, maar ook restwarmte als energievoorziening kan gebruiken.

Kosten van een combiketel

Omdat de functies van combiketels onderling behoorlijk verschillen zijn de kosten per combiketel verschillend. Welk type combiketel voor u de beste keuze is hangt onder andere af van hoeveel water u verwarmd wilt hebben. De kosten van een combiketel kunnen hoog oplopen als u een combiketel zoekt met het hoogst mogelijke rendement. Daarentegen zijn de besparingen bij een hr-ketel ook fors, waarmee u uw investering snel weer kunt terugverdienen.

De gemiddelde kosten van een combiketel zijn als volgt;

Voor een simpele vr-ketel (verbeterend rendementsketel) betaald u een nieuwprijs van 800 tot 1500 euro. Het rendement van een vr-ketel ligt tussen de 80 en 90 procent.
Voor een hr-combiketel bent u tussen de 900 en de 2600 euro kwijt. U heeft hierbij de keuze uit een hr-ketel met 100 procent, 104 procent en zelfs 107 procent rendement. De kosten van een hr-ketel liggen dus hoger, maar het rendement en dus de kostenbesparing op langere termijn is ook hoger. De duurste combiketel is de hre-ketel. Deze cv-ketel kan naast warmte ook elektriciteit opwekken. Een hre-ketel kost gemiddeld 10 duizend euro.
Naast de kosten voor de ketel moet u ook rekening houden met de kosten om de cv-ketel te installeren, de materiaalkosten en eventuele andere kosten zoals voorrijkosten en verwijderingskosten van uw oude cv-ketel.

Besparen op kosten combiketel

Nieuwe combiketels zijn niet goedkoop. Mede daarom stellen mensen vaak de aanschaf van een nieuwe cv-ketel uit. Toch zijn de hoge kosten van de combiketel niet uw grootste probleem. Een verouderde combiketel verbruikt namelijk onnodig veel energie, waardoor uw energierekening veel hoger wordt. Met een nieuwe combiketel kunt u uiteindelijk besparen op uw maandelijkse lasten.
Wilt u nog meer besparen op de kosten van uw combiketel? Vraag dan meerdere offertes aan bij verschillende installatiebedrijven. Een offerte aanvragen is geheel vrijblijvend en u zit dus nog nergens aan vast. Met de diverse offertes kunt u eenvoudig prijzen vergelijken om te zien welke tarieven worden gehanteerd voor de aanschaf van de combiketel, de installatie en het onderhoud van het apparaat. U maakt op deze manier een weloverwogen keuze voor de beste en de goedkoopste combiketel deal.