Combiketel kopenHR combiketel

Oude cv-ketels zorgde enkel voor warm water in de verwarming. Voor overig warm water zoals in de badkamer en keuken was er een geiser/boiler nodig. Sinds de komst van een combiketel zijn de geisers en boilers overbodig geworden. Deze ketel regelt namelijk zowel het warm water voor de CV als het warm water buiten de verwarming om.
Heeft u nu dus nog een oud systeem met een cv ketel en boiler/geiser, dan kunt u kiezen voor een combiketel. Het beste kunt u deze overstap maken op het moment dat zowel de cv als de geiser/boiler toe zijn aan vervanging.

Waarom kiezen voor een combiketel?

Kiezen voor een combiketel heeft verschillende voordelen. Het zijn vaak de nieuwere cv ketels, hierdoor is het rendement een stuk hoger. Ze worden steeds verder ontwikkeld en dit maakt ze alleen maar zuiniger. Dus er zal zeker bespaard worden op de energierekening op het moment dat er een nieuwe combiketel wordt aangeschaft. Hoe groot de besparing is hangt af van meerdere factoren.
Daarnaast heeft een combiketel ook als voordeel dat alles in 1 installatie zit. In plaats van een aparte ketel voor de centrale verwarming en een apart apparaat voor het overige warme water. Dit bespaart naast de ruimte ook nog een kosten in het onderhoud. Er hoeft namelijk maar 1 controle plaats te vinden in plaats van verschillende apparaten die onderhouden moeten worden.

Let op de volgende punten bij de aanschaf

Er zijn verschillende soorten combiketels te verkrijgen. De verschillende types hebben bepaalde eigenschappen. Het kiezen van de juiste combiketel is daarom erg belangrijk. Deze keuze zal dan vooral op basis van uw situatie en wensen bepaald worden. Er zijn drie belangrijke factoren waardoor de juiste ketel gekozen kan worden.

  • Het vermogen van de combiketel
  • Wat moet de combiketel tegelijkertijd kunnen
  • Het rendement van de combiketel

Allereerst moet er gekeken worden naar het vermogen. Dit houdt in hoeveel kracht de combiketel nodig heeft om het huis te kunnen verwarmen. Hoeveel vermogen er nodig is zal afhangen van de isolatie, de inhoud van de woning en het type woning. Dit is lastig om zelf te berekenen en te bepalen hoeveel vermogen er nodig is. Laat een CV ketel installateur u hierover adviseren.
Vervolgens heeft u de keuze over hetgeen wat u vraagt van de combiketel. Doordat een combiketel voor verschillende bronnen warm water levert, zijn er ook hierin verschillende modellen. Het ene model kan voor 1 bron tegelijkertijd warm water leveren, waarbij een ander type voor meerdere bronnen tegelijkertijd water kan leveren zonder problemen. Dit zal dus afhangen van uw wens. Heeft u geen probleem als een combiketel minder warm water in de douche kan leveren op het moment dat in de keuken ook de warm water kraan open staat? Of is het juist een eis dat beide bronnen tegelijkertijd voldoende water moeten leveren. Dit is puur een kwestie van persoonlijke voorkeur, bepaal zelf wat u belangrijk vind.
Doordat de combiketels zich blijven ontwikkelen, is het mogelijk om te kiezen tussen verschillende soorten rendement. Een combiketel met het beste rendement zal ook weer een grotere investering zijn. Hoge Rendement ketels (HR) zijn erg populair en hierdoor kunt u enkele honderden euro’s op de energierekening besparen. Ook dit is geheel afhankelijk van het budget en persoonlijke voorkeur. Heeft u het budget, dan raden wij aan om voor de meest zuinige combiketel te kiezen.